Hormony w organizmie człowieka, w tym również hormony tarczycy posiadają istotny wpływ w procesie metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowo wpływają na metabolizm pierwiastków śladowych takich jak miedź, jod, selen, cynk, chrom czy żelazo. W związku z tym, to co znajduje się na talerzu osób dotkniętych Hashimoto posiada duże znaczenie.
Hashimoto – diagnostyka
Diagnostyka choroby opiera się głównie na badaniach, których dalsze wyniki powinny być konsultowane z z lekarzem specjalistą – endokrynologiem.
Należy do nich:
- TSH – podczas interpretacji wyniku należy wziąć pod uwagę wartość FT3 (wolna trójjodotyronina), a także FT4 (wolna tyroksyna). Poziom hormonu TSH powinien znajdować się w przedziale 0,7-2 ulU/ml;
- Anty-TPO – to przeciwciała przeciwko peroksydazie tarczycowej. Anty-TPO. U osób z chorobą Hashimoto rzadko dochodzi do znacznego wzrostu ich wartości;
- Anty-TG – przeciwciała przeciwko tyreoglobulinie – zwykle osoby z Hashimoto nie wykazują podwyższonego poziomu wartości tego czynnika;
- Badanie ultrasonograficzne tarczycy – wykonywane w celu sprawdzenia objętości tarczycy, a także sprawdzeniu jej miąższu.
Objawy Hashimoto
Następstwem choroby Hashimoto w wyraźnym stopniu jest nadmierna suchość skóry wręcz jej odwodnienie. Zjawisko to ściśle związane jest ze spowolnieniem funkcji sebocytów, co w efekcie przyczynia się do obniżenia poziomu nawilżenia cery. Jak wiadomo sebum odgrywa funkcję ochronną przed wnikaniem mikroorganizmów do skóry, a także zapobiega jej podrażnieniom. Należy podkreślić, że upośledzona praca gruczołów potowych i łojowych powoduje problemy z procesem termoregulacji. Objawem choroby Hashimoto jest także przewlekłe zmęczenie oraz osłabienie organizmu, gorsze samopoczucie, obrzęki twarzy oraz innych miejsc na ciele. Ponadto zauważalne jest wypadanie włosów oraz ciągłe odczuwanie zimna.
Dieta w Hashimoto
U osób dotkniętych chorobą Hashimoto oprócz leczenia farmakologicznego zaleca się wprowadzenie indywidualnie dopasowanego programu żywieniowego, który stanowi nieodłączny element terapii.
W codziennej diecie zaleca się:
- redukcję procesów zapalnych;
- wyeliminowanie składników, które zwiększają reakcje uczuleniowe;
- stabilizację gospodarki tłuszczowej oraz węglowodanowej, aby zapobiec rozwojowi cukrzycy lub miażdżycy;
- regulacja masy ciała (u osób z nadwagą);
- uzupełnienie niedoborów pokarmowych;
- zadbanie o układ limfatyczny;
- zwiększenie świadomości tematu jakości oraz pochodzenia żywności;
- redukcja cukru oraz słodziku.
Dobre odżywianie w Hashimoto
Codzienna dieta osób dotkniętych Hashimoto powinna być bogata w wiele cennych składników odżywczych.
Wśród nich wyróżnić można:
- Witaminy A, C i E – wykazują działanie antyoksydacyjne, a także zwiększają wchłanianie selenu z przewodu pokarmowego;
- Kwasy tłuszczowe omega-3 – w chorobach tarczycy odpowiedzialne są za stymulację konwersji T4 do T3 w wątrobie. Niedobór kwasów omega-3 w codziennej diecie powoduje osłabienie aktywności osi podwzgórze-przysadka-tarczyca;
- Żelazo – metabolizm hormonów tarczycy oraz żelaza są od siebie zależne. Warto podkreślić, że pierwiastek ten jest składową peroksydazy tarczycowej;
- Selen – tarczyca to organ, który gromadzi największą ilość selenu, który z kolei stanowi główny składnik enzymów antyoksydacyjnych takich jak peroksydaza glutationowa. Ponadto odpowiedni poziom selenu jest ważny do inicjacji oraz prawidłowej regulacji odpowiedni immunologicznej;
- Cynk – stanowi składnik białek receptorowych dla FT3. Niedobór tego pierwiastka w organizmie przyczynia się do zaburzeń produkcji hormonów tarczycy. Dodatkowo cynk posiada właściwości przeciwzapalne dla gruczołu tarczowego, a także seboregulujące.
- Witamina D3 – charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym oraz antyoksydacyjnym. Regularna suplementacja witaminą D3 pozwala obniżyć poziom TSH jeżeli jest wyraźnie podwyższone;
- Magnez – przy jego odpowiednim poziomie w organizmie mitochondria zwiększają swoje zasoby energii, a co za tym idzie procesy zależne od tej energii znajdują się na właściwym poziomie. Jeśli niedobór magnezu występuje w organizmie w sposób przewlekły dochodzi do zmniejszenia poboru jodu przez komórki tarczycy;
- Flawonoidy – niedobór tych związków z codziennej diecie prowadzi do kumulowania się stresu oksydacyjnego, a także może przyczyniać się do procesów zapalnych w gruczole tarczowym.
Podsumowanie
Osoby posiadające dysfunkcję gruczołu tarczowego, a co za tym idzie, przy tym również chorobę Hashimoto doskonale wiedzą jak ważne jest leczenie farmakologiczne. Jednak w utrzymaniu odpowiedniego poziomu hormonów niezmiernie ważne jest także zdrowe, zbilansowanie odżywianie i włączanie do diety ważnych składników odżywczych takich jak witaminy, minerały czy kwasy omega-3.